Czym wyróżnia się białko ziemniaczane? Zalety stosowania białka w żywieniu trzody.

Shutterbug75 / Pixabay

Substancja, która jest uzyskiwana z soku komórkowego ziemniaka zawiera 90% suchej masy z czego około 80% to białko o wysokiej wartości biologicznej a także doskonałej strawności na poziomie około 70%. O czym mowa? Oczywiście o białku ziemniaka, stosowanym do żywienia głównie trzody! Czym wyróżnia się białko ziemniaczane i jaką rolę pełni w żywieniu zwierząt hodowlanych? Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź najważniejsze informacje na temat tego wartościowego, rodzimego surowca!

Białko ziemniaka – skład i wartości odżywcze

Białko, o którym mowa uzyskuje się poprzez termiczną kwasową koagulację, odwodnienie a następnie suszenie. Tak jak było to powiedziane powyżej jego strawność jest na wysokim poziomie. Oprócz tego zawiera również:

  • lizyny
  • metioniny
  • treoniny
  • tryptofan

Białko ziemniaka jest jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka roślinnego dla zwierząt. Jest to doskonały komponent mieszanek paszowych, który służy do żywienia:

  • prosiąt
  • warchlaków
  • drobiu rzeźnego w początkowych okresach odchowu

Surowiec ten posiada również bogaty skład aminokwasowy. Oprócz wymienionej lizyny, metioniny, treoniny i tryptofanu ma w swoim składzie:

  • prolinę
  • kwas glutaminowy
  • kwas asparaginowy
  • treonina
  • serynę
  • oraz wiele innych aminokwasów.

Zalety stosowania białka ziemniaczanego w żywieniu zwierząt

Białko ziemniaka ma postać sypkiego, szarego proszku. Zapach natomiast jest typowy dla suszonego białka ziemniaczanego: bez drażniących I obcych zapachów, które mogłyby zniechęcić zwierzęta. Białko ziemniaczane nie jest modyfikowana genetycznie i tylko nieznacznie ustępuje paszom pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chodzi o skład białka oraz zawartość podstawowych aminokwasów egzogennych to surowiec ten wypada znacznie korzystniej niż produkty z soi lub rzepaku. Wolny od GMO ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o jakość mięsa. Surowiec ten, w przeciwieństwie do importowanej soi jest produktem rodzimym i bezpiecznym stosowaniu. Wygodna postać surowca pozwala na przechowywanie, magazynowanie i bezproblemowe podawanie. Wysokowartościowe białko zawarte w surowcu ziemniaczanym wpływa korzystnie na wzrost trzody oraz ich prawidłowy rozwój a ze względu na wysoką strawność może stanowić część profilaktyki chorób układu pokarmowego.

Ile kosztuje białko ziemniaka – czy to się opłaca?

Ze względu na wysoką cenę za tonę surowca nie jest to najtańsze rozwiązanie. Jednak biorąc pod uwagę wartości odżywcze oraz brak GMO, można śmiało stwierdzić, że skarmianie trzody, a zwłaszcza prosiąt jest bardzo dobrym posunięciem. Dobrze odżywione w młodości zwierzęta szybciej osiągają dojrzałość, a jakość mięsa jest na wysokim poziomie, co z kolei ma znaczenie dla skupujących i klientów. Pamiętajmy, że bogaty skład aminokwasowy jest tez korzystny w przypadku loch. Do uzyskania przez nie masy 70 kg. możemy je karmić tak, jak tuczniki. Po osiągnięciu tej wagi zapotrzebowanie na białko i energię maleje, a wzrasta potrzeba na mikro i makroelementy.